„Всички болести започват от червата“ – Хипократ

Дали наистина всички болести започват от червата, както Хипократ е казал преди 2000 години?

 

Съществуват научни доказателства, че голяма част от хроничните метаболитни заболявания наистина започват от червата. Това има много общо с различните чревни бактерии, които живеят в храносмилателния ни тракт, а също и в лигавицата на червата.

Според множество проучвания, нежелани бактериални продукти, наречени ендотоксини, понякога вследствие на“теч“ могат да попаднат в кръвоносната система. Това е последствие от т.нар. „пропускливи черва“. Когато това се случи, нашата имунна система разпознава тези чужди молекули и предприема атака срещу тях, което води до хронична възпалителна реакция.

 

Какво е възпаление с две думи

 

 

Нездравословният начин на хранене може да предизвика ендотоксемия, която е отправна точка за хронично възпаление

 

При много от изследванията на ендотоксемията са инжектирали ендотоксини в кръвта на изследваните лица. Проучванията са показали, че това води до бързо настъпване на инсулинова резистентност, ключова характеристика на метаболитния синдром и диабет тип 2.

Това също е довело до незабавно увеличаване на възпалителните маркери в кръвта, което показва, че възпалителният отговор е активиран.

Интересното е, че проучванията показват също, че неправилният начин на хранене може да накара нивото на ендотоксин в кръвта да се покачва.

Многобройни изследвания върху хора са показали, че нивата на ендотоксини се увеличават след хранене с нездравословна храна. Това е наблюдавано с чиста сметана и при хранене, както с високо съдържание на мазнини, така и с умерено съдържание на такива.

Повечето от начините на хранене с „високо съдържание на мазнини“ също съдържат рафинирани въглехидрати и преработени съставки, така че тези резултати не могат да се отнесат като валидни за храненето с ниско съдържание на въглехидрати, което включва много фибри.*

 

Някои изследователи смятат, че рафинираните въглехидрати увеличават ендотоксин произвеждащите бактерии, както и чревната пропускливост, упражнявайки „двоен удар“ чрез експозицията ендотоксини.

Глутенът, чрез въздействието му върху сигнализиращата молекула, наречена зонулин, може също да увеличи чревната пропускливост.

 

В крайна сметка, към момента все още е неизвестно кой точно елемент от храненето води до ендотоксемия. Изглежда причината е многофакторна, включваща и двете хранителни компоненти и различни бактерии, които се намират в червата, както и много други фактори.

Извод: Проучванията при животни и хора показват, че нездравословното хранене може да увеличи количеството на ендотоксини, открити в кръвния поток, което да предизвика метаболитно заболяване.

 

Важно е да знаете:

В заключение:

Възпалението, причинено от бактериални ендотоксини може да е „липсващото звено“ между нездравословен начин на хранене, затлъстяване и всички хронични метаболитни заболявания, които убиват милиони. Правилното хранене е ключът към доброто здраве.

**www.ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/2